De Jonghe tuin & aannemingen en SMO Machinebouw slaan de handen in elkaar

EEKLO — Onlangs werd De Jonghe bvba overgenomen. Annelies De Jonghe, oudste dochter van oprichter Achiel De Jonghe, en haar echtgenoot Sander Mollet staan vanaf nu aan het roer van deze mooie onderneming. SMO Machinebouw wordt op die manier voor de helft eigenaar van De Jonghe tuin & aannemingen. De bedrijven gaan voor tal van zaken nauw samenwerken en creëren zo een versterkende dynamiek. Zowel voor SMO als De Jonghe, die beide op het industriepark van Eeklo gevestigd zijn, is dit duidelijk een win-winsituatie.

De Jonghe is al meer dan veertig jaar een topadres voor omgevingswerken en het aanleggen van mooie tuinen. Zaakvoerster Annelies De Jonghe kreeg de passie voor het vak van jongs af aan mee van haar vader Achiel, die het bedrijf in 1974 oprichtte en anno 2019 nog steeds mee de handen uit de mouwen steekt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Annelies De Jonghe na haar studies tuinarchitectuur meteen in de zaak aan de slag ging. Op het vlak van omgevingswerken voor overheden en bedrijven bouwden ze bij De Jonghe doorheen de jaren een vlekkeloze reputatie op. Maar ook wat betreft het aanleggen van prachtige tuinen kennen ze er de knepen van het vak. Dagelijks gaan Annelies en haar team tot het uiterste om voor hun klanten mooie, stijlvolle en originele tuinen te ontwerpen. “Zowel voor het aanleggen van zwemvijvers, terrassen, tuinpaden, tuinhuizen als voor het uitbouwen van binnentuinen met alles erop en eraan kunnen de mensen bij ons terecht. We houden daarbij steeds rekening met de wensen van de klant en proberen aan onze tuinontwerpen steeds een persoonlijke touch te geven”, zegt Annelies enthousiast.

Mooie projecten

Het voorbije jaar realiseerde De Jonghe tal van prachtige projecten. “We kunnen terugblikken op heel wat mooie realisaties. Zo maakten we recent een ontwerp voor de aanleg van een parking bij RAL, dat we mochten uitvoeren en momenteel nog aan het afwerken zijn”, vertelt zaakvoerster Annelies De Jonghe. “Een ander project waaraan we heel goede herinneringen overhouden, was een opdracht bij Smet Uitvaart. We kregen er carte blanche voor het uittekenen van een binnentuin en parking. Het werd een heel mooi project en ook de samenwerking verliep heel vlot. Ook voor de groep Philippus Neri, de eigenaar van rusthuis Avondzegen en psychiatrisch centrum Sint-Jan in Eeklo, realiseerden we al heel mooie projecten, zowel op het vlak van ontwerp als aanleg. Ook in hun vestigingen buiten Eeklo leverden we al mooi werk. Zo namen we de aanleg van de omgeving rond rusthuis Sint-Jozef in Sint-Pauwels voor onze rekening. Ook voor Ontex, IVM, Ramen Van Tomme, D &D interieur, het PTI, basisschool De Wegel, patisserie Nicolas en De Kringwinkel hebben we vorig jaar gewerkt. We zijn dus heel vaak aan de slag geweest bij onze buren-ondernemers. Wat we bij De Jonghe natuurlijk heel leuk vinden.”

Erkend aannemer met VCA-certificaat

Voor het ontwerp en de aanleg van de omgeving rond bedrijfsterreinen, ziekenhuizen, rusthuizen en scholen heeft De Jonghe werkelijk alle knowhow in huis. Als bedrijf ben je er aan het goede adres voor parkings, beplantingen, wegenwerken, rioleringen en funderingen. Een totaalgamma voor omgevingsaanleg dus. Ook voor advies over waterdoorlatende verhardingen en het integreren van groen rond bedrijven is De Jonghe tuin & aannemingen een topadres. “We beschikken over een VCA-certificaat en zijn erkend aannemer klasse 6 (wegenbouwkundige werken): 6C + 6C1 tot 3.225.000 euro en erkend aannemer klasse 3 (grondwerken en beplantingen): 3C5 + 3G + 3G3 tot 500.000 euro.”

SMO Machinebouw scheert dan weer al 15 jaar lang in binnen- en buitenland hoge toppen met op maat gemaakte machines voor diverse industrieën. Dankzij zijn dynamische aanpak en innovatieve oplossingen kende het bedrijf de afgelopen jaren een forse groei. De voorbije jaren volgden de uitvindingen bij SMO elkaar in snel tempo op. De satémachine, hamburgervormer en gehaktballenmachine ‘Pintro’, de ‘Wiwam’ (‘Weighing, Imaging & Watering Machines for Scientific Research’), de ‘GreenGen’ ( een compacte micro- warmtekrachtkoppeling op houtpellets) en de ‘Diamond wire saw’ voor Hilti zijn stuk voor stuk machines waarmee SMO internationaal lof oogstte. Op de website van het bedrijf vind je interessante filmpjes over deze mooie uitvindingen.

Samenwerking

“Het is de bedoeling dat ik de structuren en processen van beide bedrijven ga sturen en verbeteren”, zegt Sander Mollet, de CEO van SMO Machinebouw, die in het dagelijkse leven ook de echtgenoot van Annelies De Jonghe is. “Door deze samenwerking zal mijn vrouw zich als zaakvoerster-tuinarchitecte nog meer kunnen focussen op de tuinontwerpafdeling van De Jonghe, waardoor we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn. We willen de troeven van onze firma’s echt uitspelen en kijken waar we elkaar kunnen versterken. Zo beschikken we bij SMO over heel goed gekwalificeerde mecaniciens, die zeker ook kunnen ingezet worden voor onderhoudswerken en herstellingen bij De Jonghe. Ook voor groepsaankopen van bijvoorbeeld rollend materieel is onze samenwerking een grote stap vooruit, echt een troef op het vlak van kostenefficiëntie. Tenslotte zullen we ook op gebied van IT, software en administratie onderzoeken waar en hoe we op de meest doeltreffende manier kunnen samenwerken.” Alles bij elkaar werken bij SMO Machinebouw en De Jonghe tuin & aannemingen 110 mensen. Om de medewerkers van beide bedrijven de kans te geven elkaar beter te leren kennen, werd onlangs op een gemeenschappelijk bedrijfsfeest geklonken op een voorspoedige toekomst.

Deel deze pagina