De hoofdprijs voor precast in landscapes op de FEBE elements awards gaat mee naar huis

Jaarlijks worden de FEBE elements awards uitgereikt in november.

Dit is een prijsuitreiking voor bouwprojecten waarbij elementen uit prefab beton een belangrijke rol spelen. De wedstrijd is verdeeld in vijf categorieën: Precast in Infrastructure, Precast in Landscape, Precast in Buildings, Precast in Structure en Outstanding Precast. Een onafhankelijke jury nomineert drie projecten in elke categorie, waarvan er telkens één wordt verkozen tot de winnaar.

De categorie Precast in Landscape betreft « bovengrondse, zichtbare » projecten bestemd voor infrastructuur en inrichting van de publieke ruimte. Deze projecten moeten voor een groot deel gebruik maken van prefab betonelementen. In deze categorie wordt infrastructuur verstaan als elke zichtbare inrichting gelinkt met het landschap. Het kan bijvoorbeeld gaan om de inrichting van een plaats (privé of publiek), wegverhardingen, tegels, banken, parken, tuinen (privé of publiek) … In deze categorie zijn de esthetische en functionele aspecten overwegend.

Het project waar wij de aannemer waren: de speelplaats van Sint-Leo in Brugge werd uiteindelijk de winnaar in de categorie precast in landscape.

Heugelijk nieuws. De jury koos het project omwille van de originaliteit, de nieuwe toepassing van de prints op de tegels, de mooie toepassing en plaatsing, de meerwaarde voor de school en de jury loofde de ook de implementatie van het groen.

Op de speelplaats zijn oa tegels 530 unieke tegelontwerpen van 60×60 toegepast. Deze werden geproduceerd en ontwikkeld door Stradus. De tegels  vormen naast de maatwerk zitbanken en atrium de eyecatcher van de speelplaats. Juf Stefanie cool liet de cijfer en lettervormen tot leven te komen om de verbeelding van de kinderen te stimuleren zonder inname van extra ruimte. De tegels zijn een spelprikkel voor verschillende leeftijdsgroepen en hebben ook een  educatieve rol. De kinderen kunnen cijfers en letters oefenen tijdens het spel. In het ontwerp zijn ook coördinaten verwerkt deze vormen naast het spelelement ook een basis  voor de plaatsing van de tegels. Dit project heeft naast de esthetische waarde ook een educatieve waarde.

Naast onze rol als aannemer voor de volledige plaatsing van de speelplaats mochten we ook onze expertise inzake beplanting inzetten. De open geest van de directeur zorgde ervoor dat we een aantal mooi klimbomen op de speelplaats mochten planten. De kinderen kunnen klimmen, springen, klauteren, toneel spelen,… een klein paradijs en verademing en ontspanning tussen de lessen.

Een eenvoudige opdracht was het niet altijd. De precisie bij de plaatsing van de maatwerk elementen was cruciaal. Ook de toelevering van de materialen in het centrum van Brugge was af en toe ver van eenvoudig. Daarom welgemeende felicitaties voor al onze medewerkers die de uitvoering van begin tot einde mogelijk maakten.

Dit project is zeer veelzijdig en door de intensieve samenwerking tussen de school, Stradus de producent, de architect Sofie Watelle en onze werlfeider en plaatsers werd dit een echte topper!

Architect: Architecten Peter Bovijn en Sophie Watelle
Prefabrikant: Stradus Infra nv
Aannemer: De Jonghe bvba
Opdrachtgever: Sint-Leo Hemelsdaele Brugge

© Copyright 2017 - De Jonghe, tuin & aannemingen - Eeklo